Practici și instrumente pentru creșterea performanței profesionale și restabilirea sănătății prin accesarea sursei intuitive de înțelepciune și percepții corecte la nivel de inimă care favorizează inteligența emoțională

Recenzie video- Antoniu Coșier –Coach HeartMath®

Miezul problemei: Inima

Nu credeți că există o mare diferență între a fi convins de ceva în inima ta și a crede cu mintea că un lucru este adevărat? Nu ar fi mai bine dacă v-ați asculta și inima și mintea pentru a lua decizia potrivită? Sunteți conștient de modul în care comunicați cu corpul (inima) dumneavoastră?

Cercetările Institutului HeartMath® menționează o serie de evidențe privind “inteligența” inimii și faptul că ritmului inimii poate fi modificat cu ajutorul Kit-ului emWave®2 în scopul dezvoltarii abilităților de auto-reglare emoțională și evitării stresului în mediile cu nivel de incertitudine ridicată.

Modul de cunoaștere holistic, intuitiv vs analitic/verbal/intellectual & stressul

Pe pagina de facebook a Team Co&Research https://www.facebook.com/businesstuning01 pot fi vizualizate două înregistrări video care descriu tehnologia emWave® și explică modul cum sistemul nervos simpatic si parasimpatic și sistemul de baroreceptori crează o legătură directă a inimii cu creierul, permițând un flux de comunicare și informații între ele. Mesajele care pleacă de la inimă înspre creier în timpul acestor schimbări către starea de coerență modifică funcționarea creierului, fapt care afectează percepția și învățarea. În acest fel este activat un nou mod de cunoaștere –holistic, intuitiv.

Schimbarea atenției către un anumit organ –inima -crește feedbackul venit dinspre inimă spre creier, iar acest lucru este măsurabil cu ajutorul encefalogramei. Schimbarea către luarea de cunoștință sistematică a inimii inițiază o modificare a funcționării corpului prin mecanisme fiziologice.

Sincronizarea inimă –creier nu apare însă spontan deoarece suntem obișnuiți, încă din școală, să practicăm un mod de cunoaștere analitic, verbal, intelectual și să localizăm conștiința în creier și nu în corp (în inimă), ne-a fost cultivat în fapt suportul pentru rațiune în loc de emoție, o anumită detașare de empatie.

Cine ar fi crezut că o astfel de modificare mică, la nivel de proces fiziologic inconștient oferă ocazia celor care utilizează kitul emWave®2 să lucreze apoi la chestiuni concrete, să aibă feedback și să învețe ceva despre propria persoană care să-i conducă rapid la creșterea performanței profesionale și în viață?

Când plouă îți iei o umbrelă! La fel este și în cazul stresului. O vreme poți să-l ignori dar singura opțiune viabilă este să privești în față realitatea și să găsești o modalitate de a te adapta. Studiile arată că liderii și managerii care reușesc mai bine și se adaptează, îsi gestionează starea care le permite să-și conducă afacerea și personalul, folosesc diferite tehnici: văd orice problemă ca pe o oportunitate de a-și dezvolta forța interioară, se concentrează pe lucrurile bune din viață mai degrabă decît pe cele rele, abordează problema ori caută sprijin în altcineva pentru a o aborda. În fine, alții își oferă timp ca să–și poată crea o perspectivă înainte de rezolvarea problemei, practicând distragerea atenției, concentrarea atenției în inimă, tehnici de relaxare, cultivarea unor atitudini pozitive, similar cu tehnicile asociate kitului emWave® fără a fi însă vorba în acest caz despre o tehnică de relaxare. Este posibil așadar să schimbi modul în care simți cu această abordare ce pare mult mai potrivită modului de viață și convingerilor omului contemporan, prin comparație cu alte tehnici diferite (prin faptul că, se concentrează pe respirație, vizează doar sistemul nervos parasimpatic, sunt în mai mare măsură disociative, sunt emoțional neutre) eficiente în procesul de obținere a liniștii lăuntrice, precum tehnica mindfulness ori meditație, rugăciune, isihism, dar care necesită în schimb o inițiere prealabilă, o investiție serioasă de timp, antrenament zilnic și o tonă de răbdare.

Tehnologia HeartMath®

utilizează aparate electronice precum Kit-ul emWave® care înregistrează semnale corporale -variabilitatea ritmului cardiac (HRV) ori pulsul și le traduc în timp real în semnale vizuale, în formă grafică pe un ecran PC. Astfel, treptat, utilizatorul învață să decodeze mesajele trupului, precum reacția pe care o are corpul la stres și să-și moduleze propriile reacții fiziologice.

Acest mod de funcționare o au de altfel și aparatele biofeedback. Tehnica de intervenție biofeedback se înscrie de regulă într-o terapie mai globală, fiind utilizată pe scară largă în Statele Unite, ca o componentă a psihoterapiilor comportamentale și cognitive fondate pe teoriile învățării și lucrul asupra gândurilor, emoțiilor, imaginilor mentale.

Kit-ul emWave® reprezintă însă mai mult decât aparatele biofeedback, este un instrument educațional care te ajută să practici și să-ți dezvolți abilitățile de auto-reglare emoțională ajutându-te să eviți stresul în mediile cu nivel ridicat de incertitudine și instabilitate ridicată, să gândești clar astfel încât să poți lua decizii mai bune. Kit-ul măsoară coerența și nu măsoară variabilitatea ca celelalte echipamente de biofeedback.

Folosind tehnologia emWave® Team Co&Research Development Solution suntem abilitați să oferim coaching HeartMath persoanelor foarte ocupate profesional ori care lucrează sub presiune pentru a le ajuta să-și transforme stresul prin accesarea sursei intuitive de înțelepciune și percepții corecte la nivel de inimă care favorizează inteligența emoțională. Coaching-ul utilizează tehnici care pun în lumină importanța distragerii atenției pe alți senzori decît cei verbali/intelectuali, precum ar fi pe bătăile inimii și de aici efectul pozitiv fiziologic obținut ce au ca și consecință obținerea creșterii coerenței, performanței.

Kit-ul emWave® este de acum disponibil și în România! Team Co&Research Development Solution a incorporat tehnologia în serviciile oferite clienților în scopul dezvoltarii abilităților de auto-reglare emoțională și evitării stresului în mediile cu nivel de incertitudine ridicată și este partenerul exclusiv în distribuția kit-ului.

Legătura emoție - HRV

Descoperirea majoră a cercetărilor HeartMath® este legată de existența unei legături între experiențe emoționale negative și variația frecvenței cardiace (HRV)-singurul indicator obiectiv al răspunsului neurofiziologic precum și de faptul că ritmul inimii poate fi modificat.
time 1

Figura 1. Legătura între emoții și HRV

Inima este cel mai puternic oscilator din corp ce are un comportament neliniar și neregulat. Una din măsuratorile activitatii nonliniare și neregulate ale inimii se numeste HRV- rata de variabilitate a inimii. HRV este indicatorul obiectiv ce permite monitorizare în timp real a progresului și feedback în timpul exersării cu emWave®. În stare de odihnă, inima nu are bătai regulate ci fluctuații continue. Bătăile inimii la tinerii sănătoși sunt neregulate. Pe măsură ce îmbătrânim tiparul bătăilor inimii devine tot mai predictibil și regulat. Cu cât mai mare este HRV cu atât mai sănătoasă este inima și mai complexe sunt tiparele bătăilor inimii. Când inima este întreținută de formele de oscilații ale creierului, mai degrabă decât invers, inima începe să piardă din coerență. Bolile de inima sunt întotdeauna acompaniate de pierderea acccentuată a nonliniaritătii inimii!

Ceea ce vei face cu informațiile din explicația oferită în înregistrările video este însă de acum adevărata poveste.

Este povestea TA!

Ultimele proiecte: